Kraken doe je niet voor de lol  

Leidsch Dagblad, 10 febr 1973

Leidsch Dagblad, 10 febr 1973

Kraken is niet een van de actiemiddelen van de BHW. Slechts in uitzonderlijke gevallen helpen BHW’ers gezinnen met het kraken van woningen voor gezinnen, alleen als de nood heel hoog is. Koos van Zomeren (1) van het landelijke BHW-bestuur zegt dan ook in een interview: ‘Ons doel is niet om de kleine huiseigenaar het leven zuur te maken. … Het gaat ons in wezen om de grote lijn. Om de overtuiging dat de volkshuisvesting geen object van particuliere geldmakerij mag zijn. Het kraken is bijzaak.’

mei 1973 BHW-demonstratie op het Stadhuisplein te Leiden Tegen huisuitzetting en voor betaalbare nieuwbouw

mei 1973, Stadhuisplein te Leiden
Tegen huisuitzetting en voor betaalbare nieuwbouw mw. De Graaf geeft de fles, r. Suze van den Hout

 

Maar als drie arbeidersgezinnen, die woningen gekraakt hebben, met ontruiming worden bedreigd, komt de BHW wel degelijk in het geweer. In een brief aan het Leidsch Dagblad schrijf ze: ‘Kraken doe je niet voor de lol, dat doe je alleen als de toestand onhoudbaar geworden is.’

mei 1973 BHW-demonstratie op het Stadhuisplein te Leiden Tegen huisuitzetting en voor betaalbare nieuwbouw

r. mw. De Graaf

 

Leidsch Dagblad, 23 juni 1973

Leidsch Dagblad, 23 juni 1973

En dat is ook zo voor de families De Graaf, Vermeer en Brand. De familie De Graaf (man, vrouw en een kind van tweeënhalve maand) woont eerst in bij een broer van mevrouw De Graaf, maar die beschikt slechts over een vierkamerwoning en heeft zelf vier kinderen. De dochter van Co Vermeer is in verwachting en moet daarom rust houden van de dokter. De familie Brand (man, vrouw en twee kinderen) woont voor de kraakactie in een kamer van vier bij vijf meter en een zolder.

Kraken LD 27 juni 1973

Leidsch Dagblad 27 juni 1973

Tent op het stadhuisplein

De gezinnen en de BHW besluiten een spectaculaire actie te organiseren. Op het stadhuisplein zetten zij een grote tent op, die ‘veel bekijks trok’. (LD 27 jun 1973) De gezinnen en BHW’ers delen pamfletten uit en halen handtekeningen op. Zij willen een gesprek met wethouder Ham (2). Die kan de drie gezinnen al snel gerust stellen.

Leidse Courant, 28 juni 1973

Leidse Courant, 28 juni 1973

 

Ondanks de brief die de gezinnen hebben ontvangen, zal er niet direct tot ontruiming worden overgegaan. De drie gezinnen kunnen een bezwaarschrift indienen, dat door de huisvestingscommissie zal worden besproken. Die besluit dat zij mogen blijven, of dat er anders een alternatieve woning zal worden aangeboden.

Bronnen:

  • SP-archief Vergeer. Hierin alle originele pamfletten, brieven, verslagen, documenten, knipsels,  etc
  • foto’s SP-foto-archief Vergeer in media.sp
  • Leidsch Dagblad 10-2-1973; 23-6-1973; 27-6-1973
  • Leidse Courant 28-6-1973

Dit stuk is een bewerking van het hoofdstuk “Kraken doe je niet voor de lol” van Bart van der Steen in zijn boek over de geschiedenis van de SP in Leiden.

Meer over wonen: http://www.geschiedenisspleiden.nl/sp-en-wonen/

Lees ook over de betekenis van de BHW in Leiden.

  1. Zie ook:  Koos van Zomeren
  2. Zie ook:   wethouder Ham