Vereniging ‘Voorkomen Is Beter’

Vanaf het ontstaan van de SP is gezondheidszorg een belangrijk onderwerp voor de partij. Om te laten zien hoe het ook kan richt de SP zelfs eigen huisartsenpraktijken op met ‘Ons Medisch Centrum’ in Oss, Nijmegen en Zoetermeer.

SP-arts Anneke de Langen in Ons Medisch Centrum

In 1975 richt de SP de Vereniging Voorkomen Is Beter (VIB) op. De eerste acties van de VIB zijn gericht op meer preventie in de gezondheidszorg en tegen de macht van de farmaceutische industrie. Er wordt een landelijke handtekeningenactie gestart voor een ‘jaarlijkse preventieve gezondheidstest voor iedereen’. SP’ers zijn het organisatorisch kader van de vereniging, die in Leiden, Leiderdorp en Voorschoten buurtvergaderingen organiseert. In verschillende buurten gaan buurtbewoners, die lid zijn geworden van de VIB, op pad om handtekeningen op te halen. Overal in Leiden wordt huis aan huis de ‘Publicatie voor de Volksgezondheid’ verspreid met een oproep om lid te worden van de vereniging. Per 1 januari 1978 zijn er meer dan 1500 Leidenaren die zich voor f 2,50 als lid hebben aangemeld en elk kwartaal het blad VIBvisie ontvangen. In 1979 start de VIB met een actie voor een medicijnenpaspoort en tegen de invoering van 100 gulden eigen risico voor ziekenfondspatiënten. 

Fred Rohde biedt handtekeningen aan aan burgemeester Van Der Have.

Door deze acties bouwt de VIB een naam op als het gaat om gezondheid. Buurtbewoners weten de VIB te vinden als hun gezondheid wordt bedreigd. Zo wordt onder leiding van de VIB het lozen van asbeststof door Kruyt in Leiderdorp met succes aan de kaak gesteld. Ook komen buurtbewoners Leiden Noord en de Merenwijk, georganiseerd in de VIB, in verzet tegen de kwalijke gassen van spaanplaat. Ook hier zijn SP’ers de drijvende kracht achter de organisatie.

 

Acties van de VIB